Van garagebedrijf tot prachtig gerenoveerd woonhuis: kijk binnen bij Bart en Mieke
Pieperslaan nummer 19. Lange tijd was het een garagebedrijf. Bart en Mieke woonden er schuin tegenover. “Als dat pand ooit te koop komt, gaan we ervoor”, zei Bart. En het kwam te koop. Ervoor gaan bleek echter een weg vol hobbels in de vorm van bestemmingsplanwijzigingen, vervuilde grond en hoge kosten. Toch ging het stel de uitdaging aan en zitten ze nu tien jaar na de koop in een prachtig gerenoveerd en goed geïsoleerd huis.
Bij binnenkomst is een oude tekst op een van de houten balken te lezen: ‘Verboden met een brandende . sigaar . sigaret . pijp . binnen te zijn'. Voordat het een garagebedrijf werd, was hier namelijk een stalhouderij. De oude hooizolder is nu de bovenverdieping van het huis. “Het gehele pand bestaat uit het deel waar wij nu wonen en het huis aan de voorkant, waar de ouders van Mieke wonen.”
Het traject van aankoop tot comfortabel wonen, is lang geweest, vertelt Bart. “Het uiteindelijke echte verbouwen duurde twee jaar. We begonnen met het vervangen van het dak. In het voorhuis is het dak van binnenuit geïsoleerd, omdat het aanzien anders verstoord zou raken. Bij ons huis was dat minder een probleem en is de isolatie wel aan de buitenkant gedaan. Overal is nu HR++-glas, we hebben vloerverwarming, zonnepanelen en de wanden zijn een stuk dikker geworden door een dikke laag isolatie. Gelukkig is het huis groot en hoog en missen we er geen ruimte door. Het gasverbruik zit tussen een twee-onder-een-kapwoning en een vrijstaand huis in.
Dorpsgenoten die nog niet aan duurzaamheidsmaatregelen zijn toegekomen, raden ze van harte aan het wel te doen. “Het handigst is om eerst alles goed te isoleren. Je krijgt er een heerlijk comfortabel huis voor terug en een lagere energierekening.” Aan deelnemers van Maatwerk voor Monumenten Ellecom die een soortgelijke woning hebben (type boerderij) zullen Bart en Mieke hun ervaringen vertellen tijdens een bijeenkomst bij hun thuis*.
*Een uitnodiging hiervoor zal gestuurd worden aan de bewoners van type boerderij die al eerder hebben aangegeven op de hoogte gehouden willen worden en/of deelnemen aan de groep. Wie nog niet aangemeld is bij MVMEllecom, maar wel hierin geinteresseerd is, kan mailen naar mvme@ellecomenergieneutraal.nl.
De extra ruimte en dilemma's van Henriëtte
In de keuken is goed zichtbaar wat Henriëtte en Wilko, woonachtig op de Hofstetterlaan, recent hebben laten doen. Een kraag om het huis, zoals dat heet. “Het is eigenlijk een extra laag om een deel van het huis heen. Daardoor hebben we op die plekken meer ruimte en de nieuwe buitenlaag is geïsoleerd. We wilden graag verduurzamen omwille van het milieu, maar ook de stookkosten en zeker ook het comfort speelden mee.”
Het huis waarin het stel met hun drie kinderen woonden, was ooit van Henriëtte haar ouders. “Het is een heerlijk ruim huis, maar qua duurzaamheid was er nog weinig aan gedaan. In de bijkeuken tochtte het aan alle kanten, bij de openslaande deuren zaten kieren en alles was enkelsteens. Eerst hebben we het dak geïsoleerd en erna vanuit de kelder ook de vloer. Intussen hebben we ook een warmtepomp en we willen op den duur nog zonnepanelen. Dat hebben we expres niet als eerste gedaan, want ja, zonnepanelen zijn leuk, maar als je huis zo lek is als en mandje, kun je toch echt beter eerst isoleren.”
De extra ruimte bevalt het gezin goed. “Het was ook een wens om vanuit de keuken de tuin in te kunnen kijken en dat kan nu.” Dat ze meedoet met Maatwerk voor Monumenten Ellecom heeft te maken met wat duurzaamheidskwesties in huis waar ze nog mee worstelden. “Het huis komt uit 1905 en heeft geen monumentale status, dus dat is qua regelgeving makkelijker, maar er zijn nog wel knopen door te hakken. Zo willen we graag de kamer waar gelezen en tv gekeken wordt warmer krijgen. Die heeft een erg koude blinde muur. Een voorzetwand is niet mooi, want dan raakt de symmetrie van de plafondornamenten verstoord en dat is zonde. Ook het enkele glas van ramen in een andere kamer kunnen niet zomaar vervangen worden door dubbel glas, omdat het kozijn te dun is. We hopen door met andere mensen in contact te komen en expertise van buitenaf passende oplossingen te vinden hiervoor.”