Maatwerk voor Monumenten Ellecom

Maatwerk voor Monumenten Ellecom

Verduurzamen staat hoog op de agenda. Ook veel huizenbezitters willen aan de slag met maatregelen die zorgen voor minder energieverbruik, meer comfort en CO2 reductie. In Ellecom is daarom project Maatwerk voor Monumenten opgestart.

Achtergrond

Voor mensen met vooroorlogse woningen, met name die met een monumentale status, is verduurzamen een extra uitdaging. Gemeente Rheden wil inwoners ondersteuning bieden en heeft groen licht gekregen op een subsidieaanvraag bij de Provinciale Staten van Gelderland. Dit betekent dat er €100.000 beschikbaar is gesteld voor een project in Ellecom waarbij de verduurzaming van woningen van voor 1940 centraal staat. Dit gaat om woningen met of zonder monumentele status. Het gaat om een pilotproject dat wordt begeleid door Ellecom EnergieNeutraal. In Lochem en Bronckhorst heeft deze pilot ook gedraaid. 

 

Op verzoek van de gemeente heeft het Geldersch Genootschap van alle woningen in Ellecom aangegeven van welk bouwjaar ze (ongeveer) zijn en of er een bepaalde (monumentale) status aan is toegekend Op grond van dit onderzoek hebben we besloten om niet alleen de vooroorlogse woningen te benaderen die als monument zijn aangemerkt, maar alle vooroorlogse woningen (zo'n 250). Behalve de woningen van Vivare omdat Vivare haar eigen aanpak heeft voor de verduurzaming van hun woningen.

Wat houdt het project in?

De toegekende subsidie zal besteed worden aan begeleiding, inhuren van deskundigheid, mogelijke collectieve vergunningsaanvragen en andere zaken die nodig zijn om het verduurzamingsproces goed op de rit te zetten en te houden. Deelname aan het project is kosteloos en vrijwillig en bedoeld voor inwoners van Ellecom die een vooroorlogse woning bezitten. Inwoners met een huis dat na die tijd gebouwd is, kunnen (los van dit project) gebruik maken van de expertise van Ellecom EnergieNeutraal. Op verzoek van EEN heeft het Geldersch Genootschap alle vooroorlogse woningen ingedeeld in een aantal typen woning (bv. traditionele villa voor 1914, woonhuis voor 1914, villa 1914-1939, boerderijen enzovoort). In totaal zijn 7 verschillende typen woning onderscheiden.

Wat gaan we doen?

Allereerst beginnen we met een kick-off waarbij we informatie delen en vragen beantwoorden. In de weken erna zullen deelnemende bewoners ingedeeld worden in groepen per type woning. Het Geldersch Genootschap heeft van alle (koop)woningen in Ellecom aangegeven van welk bouwjaar ze zijn en of er een bepaalde status aan is toegekend. In totaal zijn zeven verschillende typen onderscheiden. In de groepen gaan we aan de slag met het bekijken van de mogelijkheden tot verduurzaming van het type woning van die groep bewoners. Het project stelt expertise van buitenaf ter beschikking om mee te denken en te adviseren. Er wordt ook gekeken hoe de verduurzaming daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Uiteraard is dat laatste een beslissing die de woningeigenaren zelf nemen en zijn zij ook verantwoordelijk voor die kosten. De pilot loopt over een periode van twee jaar.

Wie gaan het doen?

Het team erfgoed van de gemeente heeft EEN gevraagd om trekker te zijn van de pilot vanwege de aanpak die we gebruiken om de verduurzaming van woningen een stapje verder te helpen. Door samen te werken, informatie en ideeën uit te wisselen, kunnen we het proces van verduurzamen versnellen en vergemakkelijken. De inwoners van Ellecom gaan dus met elkaar en ons aan de slag. Werkgroep EEN bestaat uit Ton van Rheenen, Frans de Laaf, Huib Schot en Aat Kuiper. Ton is projectleider en zal samen met Albert van Dam, energieregisseur, de begeleiding van de groepen op zich nemen. De communicatie is in handen van Annemieke Dubbeldeman. Wil je meer weten? Hier staan contactgegevens.