Verhalen & nieuws
Thema-avond: isoleren
Waar moet je beginnen als je wil isoleren? Is het dak van een woning van na 1970 al genoeg geïsoleerd? Hoe zit het eigenlijk met subsidie? En geldt die subsidie ook als ik het zelf ga doen? Op al deze vragen kunnen wij antwoord geven. Isoleren is de belangrijkste stap om tot een goede verduurzaming van je woning te komen. We zullen voorlichting geven over:
- Isoleren van een schuin dak (dakpannen)
- Isoleren van een plat dak (bitumen)
- Isoleren van gevels (binnen, buiten of in de spouw)
- Kruipruimtes
Interesse? Aanmelden kan via ellecomenergieneutraal@gmail.com. Heb je specifieke vragen? Laat het ons meteen weten.
De bijeenkomst is in het Dorpshuis van Ellecom (achteringang’ van de peuterspeelzaal) op 21 november tussen 19.15 en 21.30. Er zijn geen kosten aan verbonden. Albert van Dam & Huib Schot zullen namens EEN de voorlichting geven. De bijeenkomst is voor woningen van na 1945.
Meer thema-avonden zullen volgen!
Reizende expositie komt naar Ellecom
Met eenvoudige maatregelen valt veel energie te besparen. Een goed ingeregelde cv, ledverlichting, of dikke gordijnen bijvoorbeeld. Maar het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuur-historische waarde van het monument gerespecteerd wordt. In de expositie wordt informatie aangeboden zowel in tekst, beeld als video. Inhoudelijk gaat het over wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. De expositie helpt monumenteigenaren de mogelijkheden voor hun specifieke monument verder te onderzoeken. Deze informatie is ook interessant voor eigenaren van oude of historische panden die geen monumentale status hebben.
De reizende expositie zal de maand februari 2025 te zien zijn in de dorpskerk in Ellecom. Elk weekend is de expo te bezoeken en staat een thema centraal. Op 1 februari organiseren we een opening en in de weekenden erna komen de thema's biobased verduurzamen, financiering en installaties aan bod. Houd de site in de gaten voor meer informatie of meld je aan om per mail informatie te krijgen.
De extra ruimte en dilemma's van Henriëtte
In de keuken is goed zichtbaar wat Henriëtte en Wilko, woonachtig op de Hofstetterlaan, recent hebben laten doen. Een kraag om het huis, zoals dat heet. “Het is eigenlijk een extra laag om een deel van het huis heen. Daardoor hebben we op die plekken meer ruimte en de nieuwe buitenlaag is geïsoleerd. We wilden graag verduurzamen omwille van het milieu, maar ook de stookkosten en zeker ook het comfort speelden mee."
Het hele verhaal van Henriëtte lees je hier.
Kick-off MVME en deelname
“Ik ben erg blij met dit project, want we moeten echt meters gaan maken als het om duurzaamheid gaat.” Het openingswoord van de kick-off kwam van Wethouder Paul Hofman, wethouder van de gemeente Rheden die zowel klimaat als erfgoed in zijn portefeuille heeft. “Oudere woningen hebben zichzelf al bewezen, als je kijkt hoe lang ze er al staan. Maar ze zijn niet het meest duurzaam qua energieverbruik en daar is wat aan te doen. Het is niet eenvoudig, maar het kan wel. Dat het bij oudere woningen ingewikkelder is dan na-oorlogse woningen komt niet enkel door vergunningsvraagstukken, maar ook door de manier waarop de woningen gebouwd zijn. Een marmeren vloer wil je er nu eenmaal niet uitbikken om vloerverwarming te kunnen aanleggen. Tegelijkertijd willen eigenaren van die woningen wel dat het comfort omhooggaat en de energierekening omlaag. We hopen dat met dit project een inspirerend voorbeeld kan worden neergezet, ook voor de andere dorpen in de gemeente.”
Hieronder vatten we samen wat tijdens de bijeenkomst is besproken. Deelnemen aan het project kan overigens nog steeds, ook als je niet bij de kick-off aanwezig was. Mail naar mvme@ellecomenergieneutraal.nl om je aan te melden.
Indeling in type woningen
In de bijeenkomst is ook het Geldersch Genootschap aan het woord geweest dat uitlegde hoe de vooroorlogse woningen in Ellecom in zes typen zijn verdeeld:
Villa traditioneel
Middelgrote en grote voorname woonhuizen op nieuwe buitenplaatsen die sinds 1850 zijn ontstaan. Meestal onder architectuur ontworpen met symmetrische plattegronden en opzet en een duidelijke entree.
Woonhuis traditioneel
De oudste particuliere woningen die vóór circa 1914 zijn gebouwd, verspreid over het hele gebied. Deze woningen zijn over het algemeen in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd met een eenvoudige opbouw en plattegrond.
Boerderijen
De oudste groep gebouwen die al voor de dorpsvorming verspreid in het gebied voorkwamen sinds de 17de eeuw. Ze zijn bedoeld voor de huisvesting van vee en het boerengezin en behoren tot het zogenaamde hallehuistype. Ze zijn gebouwd in een functionele ambachtelijk-traditionele stijl. In de loop der tijd kregen de dorpsboerderijen steeds meer een stedelijke uitstraling.
Pensions
Deze specifieke ‘Ellecomse’ categorie die ontstaan is vanuit bestaande woonhuizen en villa’s of als zodanig speciaal zijn gebouwd. Dit zijn de oudste particuliere gebouwen die vóór 1914 zijn gebouwd in een populaire architectuurstijl, maar met een diverse plattegrond en opzet. Kenmerkend zijn de serres, erkers en veranda’s.
Villa Interbellum
Villa’s gebouwd tussen 1914 en 1940. Ze zijn over het algemeen gebouwd als linten aan nieuwe uitleggers, met name in het villapark Athlone. Deze villa’s zijn nog steeds traditioneel qua materieel en plattegrond, maar met invloeden van nieuwe architectuurstromingen en bouwkundige ontwikkelingen zoals de spouwmuur en erkers.
Woonhuis Interbellum
Woonhuizen gebouwd tussen 1914 en 1940. Ze zijn over het algemeen gebouwd als linten aan nieuwe uitleggers. Deze woningen zijn nog steeds traditioneel qua materieel en plattegrond, maar met invloeden van nieuwe architectuurstromingen en bouwkundige ontwikkelingen zoals de spouwmuur.
Vervolgstappen
Huib Schot van EEN heeft verteld over het project en de vervolgstappen. Ook zijn de aanwezigen van de kick-off al meteen in groepjes gaan praten. Vragen die boven kwamen waren bijvoorbeeld: Welke vloerisolatie kunnen we doen bij houten balken? Is mijn oudere woning wel geschikt voor een warmtepomp? Wat is de goede volgorde om alles aan te pakken? Hoe zit het nou precies met de regels voor monumenten?
Al deze vragen en nog veel meer komen aan bod in de groepen. Het is goed om te melden dat sommige mensen al zelf zijn begonnen met verduurzamen en anderen nog helemaal niet. Dat er mensen met meer en minder ervaring in de groepen zitten is prima en zelfs goed, want zo kunnen ervaringen gedeeld worden. Juist ook voor mensen die het niet helemaal overzien is deelname aan de groepen aan te raden, omdat mensen samen na kunnen denken en advies krijgen.
Vanwege de goede opkomst tijdens de kick-off kan er al snel worden gestart met de subgroepen. Ze zullen over ongeveer een maand voor het eerst echt bijeenkomen. De eerste keer, mogelijk ook de keren erna zal er een begeleider vanuit het project aanwezig zijn. In de groepen wordt met elkaar gesproken over de aandachtspunten voor het type huis van die groep. Indien nodig, en daar gaan we vanuit, zullen experts worden ingehuurd die kunnen meedenken en adviseren. Denk bijvoorbeeld op het gebied van financiering en specialisme rondom monumenten en ook aan bouwkundig, bouwfysisch en installatietechnisch advies. Ook zullen we de stap van het denken en praten naar uitvoering faciliteren door concrete tips voor uitvoerders. De kennis en expertise worden ingehuurd door MVME en dit kost de bewoners dus niks. De kosten in verband met de daadwerkelijke uitvoering van de verduurzaming zijn wel voor de bewoners.